'Vases I' Not for sale

Chaos en Ordening

Patronen

Mijn levensloop, zowel in de kunst als menselijk gedrag, heeft mij gewezen op patronen en de daaraan gekoppelde emoties. Het herkennen en doorbreken van patronen heeft mij therapeutisch gediend. Ik wil vooruit en mijzelf blijven ontwikkelen (Onder een menselijk gedragspatroon versta ik een destructieve gewoonte, één die niet opbouwend is aan bijvoorbeeld je relatie of aan je persoonlijke ontwikkeling).

Op de kunstacademie Minerva, was ik al met patronen en herhaling bezig, het inspireerde me.  Mij nog niet bewust van hoe dit thema mij later zoveel zou geven. Na een vastloper in het 3e jaar werd ik als het ware gedwongen de zoektocht naar ‘mijn handschrift’ heel dicht bij me te houden en ik zag de verbanden van mijn jeugd contact zoeken naar een vorm van volwassenheid.

De schilderijen waarin er een patroon doorbroken wordt zijn de ‘sleutelwerken’. Deze creëren of genereren ruimte voor een volgende fase.

Sleutelwerk

Bijvoorbeeld ‘Vases I’ uit 2005

Hout en het proces

Het doek als ondergrond heb ik vervangen door hout. Waar ik met schilderen op hout op decoratieve wijze begonnen ben maakt het werk voortdurend een transformatie door. Het schilderen en mijn handschrift worden natuurlijker en transparanter met meer gelaagdheid. Het gaat de diepte in. De schilderijen worden zachter en vrouwelijker. Persoonlijk betekent dit een groeiproces naar een geaard bestaan, in contact met mijn hogere zelf. Ik ervaar meer en meer betrokkenheid naar Moeder Aarde en AL haar bewoners.

Meditatief

De mal dient als basis in mijn werk. Ik laat me door natuurlijke patronen en vormen inspireren, ik teken deze na en snij ze vervolgens uit in karton. Hiermee kan ik patronen creëren. Een mal maken is geen makkelijke weg maar daarin ligt voor mij juist de charme. Zo’n mal wordt een kunstwerk op zich en het proces van snijden de meditatie.

Chaos en Ordening

Chaos en Ordening, een boeiend thema die als een rode draad door mijn leven loopt. Vanuit chaos is er het verlangen naar ordening. Is er een overdaad aan ordening dan wordt er chaos geschapen. Dit genereert verandering, ten goede van mijzelf en van het leven op aarde.

,

Website by JeanKom. Thanks to Digihomeland

Scroll Up